veltheimin sukuseura ry

Wilhelm ja Sophie

Jouluterveiset Sydneystä!

Lauri oikealla (sukuhaara B) ja kaverinsa Teemu <br>Byron Bay:ssa Kuvassa Lauri oikealla (sukuhaara B) ja kaverinsa Teemu Byron Bay:ssa

Joulukuun ensimmäinen päivä ja lämpötila +41 astetta! Tästä taitaakin tulla hieman erilainen joulu, kun mihin olen tottunut.

Alkuvuodesta 2012 päätin lähettää hakemusen KONEeen International Trainee Programiin. KONE järjestää joka vuosi n. 20 ITP työharjoittelupaikkaa, joista kymmenkunta on KONEen yksiköissä eripuolilla maailmaa. Opintoni Helsingin Kauppakorkeakoulussa vaativat työharjoittelun ulkomailla ennen valmistumista, joten haku ulkomaille oli välttämätömyys. Huhtikuussa sain tarjouksen tulla tekemään työharjoittelua neljäksi kuukaudeksi KONE Austraalian pääkonttoriin Sydneyyn talousosastolle.

Ajankohta Sydneyyn tulolle ei ollut paras mahdollinen, sillä Sydneyssä oli juuri alkamassa paikallinen ”talvi”. Olin kuitenkin erittäin kiinnostunut päästä näkemään, millaista KONEella on työskennellä maailman toisella puolella. Pian huomasin ilokseni, että vaikka paikallisessa toimistossa ei ollut kuin yksi suomalainen ennestään, huokui työskentelytavassa ja yrityskulttuurissa jatkuvasti tietty suomalaisuus.

Muutenkin Sydneyyn on Suomalaisen helppo sopeutua, sillä Australialainen huumori ja elämäntapa on vahvasti brittiläisten ja pohjoiseurooppalaisten vaikutteiden tulosta. Elämä Sydneyssä on varsin helppoa. Paikalinen asenne työntekoon on suhteellisen järkevä eikä työpäivät veny kuin muutamana iltana kuukaudessa. Elintaso on korkea ja kaupungissa on paljon nähtävää ja tehtävää. Jos lisäksi on auto käytössä, niin Sydneyn lähialueilla on monia näkemisen arvoisia viinitarhoja ja luonnonpuistoja ihan muutaman tunnin ajomatkan päässä.

Oltuani täällä pari kuukautta, paikallinen pomoni lähestyi minua mahdollisuudella jäädä Sydneyyn töihin vakinaisesti. Itse olin tullut Australiaan sillä ajatuksella, että palaan suomeen muutaman kuukauden jälkeen. Hetken asiaa mitetittyäni totesin kuitenkin, että tämän kaltaisia mahdollisuuksia ei elämän aikana usein tule vastaan, joten päätin katsoa, millainen elämänmuutos edessä oikein mahtaa olla.

Nyt olen asunut Sydneyssä 7 kuukautta, eikä päätös jäädä ole ainakaan vielä kaduttanut. Nykyinen viisumini antaa minulle luvan olla Australiassa vuoden 2016 loppuun saakka. Suuren aikaeron ja pitkän välimatkan takia on tietenkin hieman vaikea pitää suomeen säännöllisesti yhteyttä, mutta olen onneksi saanut luotua verkoston hyviä ystäviä, mikä hieman helpottaa koti-ikävää.

Seuraavan kerran olen tulossa suomeen käymään näillä näkymin ensi helmikuussa, joten joululomat menevät todennäköisesti surffatessa ja rannalla makoillessa. Onneksi helmikuussa on vielä suomessa ihan kunnon pakkaset, että saa hieman makua talvestakin.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivottaen,

Lauri Veltheim

Takaisin Sukuseura -sivulle