veltheimin sukuseura ry

Wilhelm ja Sophie

Veltheimia eli Heimikki

Tämä viehättävä eksoottinen liljakasvi on paitsi kaunis katsella, myös miellyttävä nimeltään.

Veltheimia bracteata

Liljakasvien heimon viehkeä edustaja Heimikki on eteläafrikkalainen viehättävä liljakasvien heimon sipulikasvisuku, oikea keräilijän aarre! Tieteellisen nimensä se on saanut kasvitieteilijä August Ferdinand Veltheimin (1741-1801) mukaan.

Veltheimia -sukuun kuuluu viisi lajia, joista V. bracteatan kuva on ohessa. Heimikki on kaunis ja hieman vaativa kasvi, joka viihtyy ikkunalla ja palkitsee hoitajansa tammi-huhtikuussa vihertävän-lohenpunaisin kukin. Kotiseudullaan Etelä-Afrikassa kukat ovat helakanpunaisia. Tuuheat kukkaterttuina tulevat puolimetrisen varren latvaan, jolloin sen lehdet lakastuvat.

Hoito-ohjeita

Tämä mainio huonekasvi on piristävä poikkeus muiden kasvien joukossa ikkunalaudalla kukkiessaan sydäntalvella.

Kukintalämpötila pitäisi olla ainoastaan noin 10-15 astetta, sillä liian korkea lämpötila estää kukinnan. Tämä onkin oikeastaan ainoa kaunottaren oikku, sillä muuten hoidossa ei tarvitse olla tarkka: kasvi kestää jopa kuivaa huoneilmaa ja tuholaisia siinä on harvoin. Kasvin voi siirtää kesäksi ulos, jolloin niiden lehdet lakastuvat (tavallaan lepokausi). Kasvia lannoitetaan syksystä kevääseen kolmen viikon välein. Pidetään tasaisen kosteana kukinta-aikaan.

Sipulista ja versoista kasvattaminen

Heimikin sipulit istutetaan syksyllä siten, että kolmannes sipulista jää näkyviin, jottei se mätäne. Runsashiekkainen multa on parasta kasvin aroille juurille. Varovainen kastelu houkuttelee sipulin juurtumaan, vasta kasvun käynnistyttyä kunnolla kastelua voi lisätä, liika märkyys ei silloinkaan ole eduksi.

Siemenistä Heimikkiä ei kannata yrittää idättää, ellei ole valmis odottamaan vuosia ensimmäisen kukan aukeamista. Heimikkiä on helppo lisätä irrottamalla elokuussa sipulin kupeisiin ilmestyviä sivuversoja, jotka sitten istutetaan, kolmekin pikkutainta samaan ruukkuun, jota pidetään tasaisen kosteana.

Takaisin Sukuseura -sivulle